1. helmi, 2016

Senioriasioiden kokous Helsingissä. Somevaarin aloite.

Senioriasioiden kokous / Somevaari

 

Päivämäärä: 28.1.2016

Paikka: EKL:n toimisto, Helsinki (Eläkkeensaajien Keskusliitto)

Kokouksen puheenjohtaja: Aku Eronen

Kokouksen sihteeri: Riikka Aminoff

Kuvaaja: Ulla Wallinsalo.

 

Osallistujat:

1 Ahonen Jouni, LähiVerkko-projekti

2 Aminoff Riikka, Verkosta virtaa! hanke

3 Andersson Juulia, Enter ry

4 Granberg Margit, Verkosta virtaa! -hanke,

5 Eronen Aku, Somevaari

6 Etelämäki Tiina, Vanhustyön keskusliitto

7 Toimintaterapeuttiopiskelija

8 Pakarinen Marja, LähiVerkko-projekti

9 Pankka Ida-Maria, LähiVerkko-projekti

10 Saarinen Teija, Senioriverkko

11 Tiainen Liisa, Vanhustyön keskusliitto

12 Veltheim Satu, Senioriverkko

HISTORIA: (Tämä Historia osuus on lisätty 1.2. ja on siis pöytäkirjan ulkopuolelta)

Minä, Aku Eronen, Somevaari, halusin tarjota osaamistani, imagoani ja kokemuksiani ikääntyville ja vanhuksia/eläkeläisiä auttaville ja palveleville organisaatioille tieto-, ja mobiili-, teknologian nykyistä laajemmaksi hyödyntämiseksi. Porukan kokosi Satu Veltheim Senioriverkosta. Pohdittiin yhdessä keinoja mm. miten saada ikääntyvät aktiivisemmin käyttämään/hyödyntämään nettiä ja sosiaalista mediaa. Julkaisen tässä osan Riikka Aminoffin laatimasta kokouksen pöytäkirjasta.

Aku News


Somevaarin Aku News-yritys on perustettu puolitoista vuotta sitten.

Keskustelun kulku

Somevaari avaa keskustelun: mobiiliteknologian käyttö kasvaa kokoa ajan ja ikäihmisten suurin este sen käyttöön ovat omat asenteet ”en tarvitse sitä, olenhan aina pärjännyt ilman”. Haluan palvella oman ikäryhmäni ihmisiä esimerkiksi kertomalla kuinka he voivat pitää ilmaiseksi yhteyttä perheeseen digitaalisten palvelujen avulla. Haluan murtaa luutuneita asenteita ja ennakkoluuloja oman esimerkkini kautta. Uskon vahvasti siihen, että digitalisaatio tulee auttamaan meitä aivan valtavasti myös tulevaisuudessa ja että tämä kehitys ei ole pysäytettävissä. Siksi jokaisen kannattaa olla siinä mukana. Yksi tärkeä asia, jossa teknologia on mielestäni tärkeässä roolissa, on ikäihmisten yksinäisyyden lievittäjänä.

Marja kommentoi tähän: on jo nähtävissä, että ikääntyneiden oma suhtautuminen on muuttunut, mutta ei ”muiden ikääntyneiden lähellä olevien, ongelmana alkaa olla se, kuinka läheiset saisi hankkimaan mummolle tarkoituksenmukaiset laitteet ja neuvomaan osallistumisen kanavat. Margit jatkoi: ikääntyville helppokäyttöiset, ajanmukaiset pelit ja vehkeet eikä mitään vanhoja jämiä.

Somevaari jatkaa: mielestäni ikääntyneille tulisi hankkia laitteet, jotka kulkevat aina mukana. Itse esimerkiksi mielelläni katson TV-ohjelmaa ja twiittailen samalla. Siitä tulee huikea fiilis vähän kuin olisi studioissa mukana. Oma twiitti on mukavaa nähdä ruudussa. Kyllä, mobiilia kehiin ja vanhat louskut romuttamoon!

Toinen tärkeä teema liittyen ikäihmisiin ja tietotekniikkaan on operaattoreiden myyntihenkilöstön etiikka. Miten pystyisimme vaikuttamaan siihen, että ikääntyneille alettaisiin myydä toimivia kokonaisuuksia, jotka selitetään kokonaan. Tarvetta kokonaisvaltaisille palveluille, joissa kerrotaan tuotteen sisältö ja annetaan opastusta, vaikka se maksaisikin. Asennuspalvelua kotiin asti. Myyjän vastuullisuus jo tuotetta myytäessä on erityisen tärkeää kun kyseessä on ikäihminen. Teija ja Marja puhuivat käyttäjäystävällisyydestä ja siitä kuinka potentiaalia riittää sekä bisnesmallista, jossa olisi eri ”tasoja”. Tasoista viimeinen olisi se ”loppuun (eli kotiin) asti-taso”.

Seuraavaksi Ida-Maria pohti kuinka ikääntyneitä saisi houkuteltua kertomaan omasta elämästään enemmän. Monet eivät koskaan päivitä statustaan. Omia asioita jaetaan selvästi helpommin suljetuissa ryhmissä. Facebook pelottaa; ”että kaikki näkee” ja että ”lehdenmyyjät alkavat soitella”. Juulia kommentoi tähän että kuinka tyytyväisiä monet sitten ovat Facebookkiin kun ovat alkaneet käyttäjiksi, ”täällähän on fiksua porukkaa ja keskusteluja” tai ”tästä on minulle hyötyä” ovat tavanomaisia palautteita.

Sitten keskustelussa palattiin yhteistyön mahdollisuuksiin. Somevaari: Palveluni ovat pääosin maksullisia ja teen todella mielelläni yhteistyötä kanssanne, koska toimintanne täyttää eettiset kriteerini. Tulen mielelläni luennoimaan erilaisiin tilaisuuksiin, johon tarvitaan ikäihmistä kertomaan ikäihmiselle tietotekniikan käytön hyödyistä. En ole asentaja enkä tietokoneopettaja vaan olen lähettiläs.