17. touko, 2016

Saunajooga

Somevaari kokeili saunayogaa Järvenpäässä:

Saunayoga pohjautuu eri joogalajien liikkeisiin, jotka on muokattu saunaan soveltuviksi. Saunayogassa kiehtoo itse sauna tilana: intiimi tila puuelementteineen on jo itsessään rauhoittava. Kuuluuhan sauna toki myös olennaisesti suomalaiseen kulttuuriin. Myös hotjoogaa astetta kuumempi lämpötila ja useissa liikkeissä istuma-asento mahdollistavat  turvallisen tavan kokeilla oman liikkuvuuden rajoja. Lisäksi saunayogassa saa taatusti kunnon hien pintaan nostamatta kuitenkaan sykettä turhan korkealle. Arvostan myös saunayogan hiljaista ja rauhallista, lähes meditatiivista tunnelmaa.

Kävimme harjoituksen aikana läpi kuusi liikettä: niska-hartiaseutua avaava "saunakotka", kylkiä ja selkää venyttävä "saunatervehdys", keskivartalon ja jalkojen lihaksia vahvistava "saunasoturi", selän liikkuvuutta lisäävä "saunakierto", keskivartalon lihaksia vahvistava "saunacore", sekä pakaroita venyttävä ja lonkkanivelen ja selkärangan liikkuvuutta lisäävä "saunajoogi". Tietysti saunayogaan olennaisesti kuuluvia alku- ja loppurentoutusta unohtamatta.

Tuntoja ja tunnelmia kokemuksesta:

Somevaari: Mieltä rauhoittava, varsin hiljainen toimitus. Lapaluiden välistä jäykkyys ja jumitus helpotti. Juomaa oli otettava hiukan muutaman kerran, koska hiki todellakin virtasi. Ihmettelin hiukan hikoilun voimakkuutta, sillä liikkeet olivat rauhallisia, eivät mitään huhkimista. Päälle uiminen ja olo oli erittäin hyvä, rento ja miellyttävä harjoituksen jälkeen. Suosittelen.

Soile Niittymäki:  

Olen joogannut aikaisemminkin, mutta en saunassa. Lämpö tuo liikkeisiin uuden ulottuvuuden, tuntuu, että lihasten on helpompi venyä lämmön ansiosta. En normaalisti hikoile kovin paljoa saunassa, mutta nyt olin aivan hiestä märkä. Silti liikkeet eivät tuntuneet raskailta. Olin hämmästynyt siitä, miten melko helpolta tuntuvat liikkeet olivat kuitenkin erittäin tehokkaita. Joogasessio kesti lähes tunnin, eikä juuri sen enempää kyllä olisi jaksanutkaan. Loppuillan oli hyvin rentoutunut olo ja uni tuli hyvin silmään.

Yrittäjän kotisivu: http://www.saunayogajarvenpaa.fi/