24. kesä, 2016

Savukalaa

Muistan lapsuudestani, kuinka joskus kävimme naapurissamme Enonkosken Karvilassa savustamassa kalaa, yleensä muikkuja.

Tämä ystävällinen metsuri naapurimme oli itse värkännyt savustuspöntön jostain vanhasta tynnyristä. Pönttö puhdistettiin aina ensin ja sitten sinne laitettiin tuoretta leppälastua (ei kuorta), hiukan tuoretta katajaa ja muutama sokeripala. Näitä sokeripaloja muistaakseni perusteltiin sillä, että ne antavat kalalle kauniin, ruskean värin.

Alapellille laitettiin siis nuo lastut, kataja ja sokeri, ylemmäs ritilä johon ladottiin "puhkotut", suolatut muikut. Alle sopiva, ei liian voimakas tuli ja noin 15-25 minuutin kuluttua sai maistella herkullista savukalaa. Muistelen yhä lämmöllä tätä ystävällistä ja avuliasta naapuriamme.

Tykkään vieläkin savukalasta, mutta kun asun taajamassa, haluan hoitaa homman "siistimmin" ja vähemmällä savulla. Autokatoksessa sadekaan ei haittaa. Käytän siis sähkösavustinta. Sellaisen sain läheisestä Järvenpään K-Raudasta. Tämä kuvassa oleva malli miellytti enemmän kun siinä on kaksi ritilää. Näin voi savustaa kerralla esim kaksi kalafilettä tai isomman erän vaikkapa muikkuja. Mukana tuli reseptivihkonen, jossa vinkkejä muuhunkin kuin kalan savustamiseen.

Kuvassa valmistuu pala savulohta juhannuspöytään.